Wil je zelf je WordPress website technisch up-to-date houden? Het meeste kan je tegenwoordig vrij eenvoudig zelf doen. Of binnen WordPress automatisch laten doen! Maar enkele meer ingrijpende updates (bijv. PHP) kan je nog altijd beter laten doen door iemand anders, als je zelf geen ruime ervaring hebt met het onderhouden van WordPress websites. Dit geldt met name ook als je website al een jaar niet is bijgewerkt!
Eerst zorgen voor backups
En voordat je handmatig of automatisch gaat updaten: Kijk eerst bij je hosting provider of die automatisch backups maakt en hoe je die zelf of door hun kan laten terugzetten. Anders is het veel veiliger zelf eerst een backup te maken en updates handmatig uit te voeren!
Waarom regelmatig updaten?
Regelmatig updates uitvoeren beperkt in grote mate het risico dat je website wordt gehackt. Dat gebeurt onder andere om spam mails te versturen of om op jouw website onzichtbare links naar andere websites te zetten om die hoger in de zoekresultaten te krijgen.
Door updates regelmatig te doen en daarna je website te testen voorkom je ook dat je website niet meer functioneert en jij dat lang niet in de gaten hebt. En als je telkens maar enkele updates tegelijk doet dan is makkelijker te achterhalen waar het probleem is ontstaan en hoe dat is op te lossen als er door een update iets mis gaat.
Plugins en thema’s updaten
WordPress bied je de mogelijkheid om de updates van plugins en thema automatisch te laten doen.
Voor plugins kan je aan de rechterkant in het scherm Plugins aanvinken dat je die plugin voortaan automatisch wilt laten updaten.
Voor thema’s kan dat door op een thema te klikken (via menu Weergave – Thema’s) en dan op de link ‘Auto-updates inschakelen’.
Als je het lastig vindt om elke maand in te loggen en dan de updates handmatig uit te voeren, dan is dit handig. Er zitten kleine risico’s aan. Bijvoorbeeld dat er een foutje in de nieuwe versie van een plugin zit waardoor die het in combinatie met de andere plugins van jouw website (of de settings op de server van de hosting provider) niet meer goed doet. Daardoor zou bijv. jouw contactformulier kunnen uitvallen totdat er een nieuwe versie van de betreffende plugin komt waarin dit wordt gecorrigeerd.
Daarom blijft het, ook als je automatische updates gebruikt, belangrijk dat je regelmatig op je eigen website kijkt of alles er nog netjes uitziet en test of belangrijke functionaliteit, bijv. een contactformulier, het nog altijd doet. Verderop meer uitleg over het belang van testen.
Bij elke automatische update ontvang je een mail. Als je handmatig update: maak vooraf een schermprint van je scherm Plugins waarop je kan zien welke plugins updates hebben. Dit helpt je te bepalen wat te testen. En bij het opsporen en verhelpen van eventuele fouten.
WordPress updaten
Standaard worden onderhouds- en beveiligingsreleases van WordPress al automatisch geïnstalleerd. Heeft jouw website bijvoorbeeld WordPress versie 6.3.1 dan zullen automatische updates het rijtje van 6.3.2, enzovoort afmaken.
Je kan er voor kiezen ook de grote WordPress releases automatisch laten updaten. (Doe dit alleen als je website op een recente WordPress versie zit!) Je kan dit aanklikken op het Updates scherm submenu van Dashboard. Als jouw website plugins en een thema gebruikt die goed worden onderhouden dan kan je dit waarschijnlijk probleemloos laten doen tot aan WordPress release 7.0.
Overgang naar WordPress 7.0 of hoger
Bij de overgang naar WordPress 7.0 (of hogere versie) is de kans dat er iets mis gaat aanmerkelijk groter. Als je eigen kennis en ervaring beperkt is roep dan vooraf de hulp in van iemand met verstand van WordPress onderhoud hoe je deze update op een veilige manier kan doen. Uitgebreid testen is hierbij een must.
Verder is het verstandig om voordat je website overgaat van een versie 6.x van WordPress naar versie 7.0 of hoger voor al je plugins te bekijken:
- Is de plugin compatibel met die nieuwe WordPress versie?
- Heeft de plugin de afgelopen 1-2 jaar een update gehad? Zo nee, dan is het veiliger deze te verwijderen. Vervang hem door een beter onderhouden plugin met (ongeveer) dezelfde functionaliteit. Of misschien zit die functionaliteit inmiddels in WordPress zelf of kan je het op een andere manier oplossen.
- Behoud je een plugin die niet voldoet aan punt 1 of 2? Dan de werking daarvan zeker goed testen.
PHP updaten
Als je niet weet wat PHP is of waar je het kan vinden: vraag iemand die het wel weet. Het updaten is niet moeilijk, maar je moet je website dan wel meteen uitgebreid testen! Bij updaten van PHP versie 7.x naar 8.0 of hoger, of later bij de overgang van 8.x naar 9.x, is dit nog veel belangrijker dan bij updates waarbij het eerste cijfer van het versienummer hetzelfde blijft.
Je kan de PHP-versie terugzetten als je een probleem anders niet snel krijgt opgelost. Maar voor de langere termijn zul jij of iemand anders wel alsnog met een oplossing moeten komen die samengaat met de nieuwe PHP-versie.
De PHP-versie is onder andere van belang voor de snelheid van je website en hoe hoog je in de zoekresultaten komt. En bezoekers haken makkelijk af op een website die veel trager is dan een gemiddelde website!
Testen blijft altijd nodig
Of je nu wel of niet (een deel van) de updates automatisch laat doen: het is erg verstandig af en toe je website te testen. Waarom? Ik noem enkele voorbeelden uit de vele dingen die mis kunnen gaan na updates:
- Het inschrijfformulier voor een cursus/webinar/… werkt niet meer goed
- Je kan de cookiebanner niet meer wegklikken
- Op een mobiele telefoon staat een afbeelding verkeerd tussen de tekst in
- Het inschrijven voor je nieuwsbrief werkt niet meer
- Een carousel met afbeeldingen werkt niet meer
Elk van deze fouten en foutjes schrikt mogelijke klanten af. Dan werkt jouw website niet vóór maar tégen je. Dat wil je voorkomen.
Waarschuwing tot slot
Omdat weinig mensen ellenlange teksten lezen heb ik me beperkt tot de hoofdzaken. Voor verdere vragen, of opmerkingen: neem contact op!
Hopelijk heb ik in bovenstaande niet alleen duidelijk gemaakt hoe je zo goed en makkelijk mogelijk zelf je WordPress website technisch kan onderhouden, maar ook in het kort wat het belang daarvan is. Voor wie daar meer over wil lezen staan in dit artikel de voordelen van de laatste WordPress versie gebruiken: Why You Should Always Use the Latest Version of WordPress